Monday, October 25, 2010

Pulau Perhentian

Salam buat semua.......
Hari ni nak kongsi sikit pasal info tentang Pulau Perhentian......
Catatan pada kali ini adalah hasil daripada percutian tugas aku ke Pulau Perhentian pada beberapa minggu yang lalu.Dipendekkan cerita Pulau Perhentian ni kalau nak pergi ke sana boleh menaiki bot laju daripada jeti Kuala Besut, Terengganu. Satu lagi jeti ialah di Pantai Tok Bali, Kelantan. Untuk ke Pulau Perhentian dia tak sama macam kita naik feri ke Pulau Langkawi.Lagi satu kalau nak pergi ke Pulau Perhentian ni pula dia bukannya boleh pergi pada sepanjang tahun. Pulau Perhentian ditutup pada hujung bulan 10 dan di buka semula pada awal April. Pada tahun 2010 ni Pulau Perhentian ditutup bermula pada 25.10.2010. Ini adalah kerana kat sini ianya terpengaruh dengan angin Monsun, di mana laut bergelora dan berombak besar. Kesemua chalet-chalet di sini ditutup, begitu juga dengan penduduknya yang tak keluar ke daratan. Pada waktu ini penduduk akan mencari dan menyimpan bekalan makanan dan bahan mentah untuk tempoh 5 bulan tersebut.
Pulau Perhentian ini memang cantik dan pada tahun ini Pulau Perhentian menduduki tempat keempat tercantik dari segi panorama keindahan pulau dan juga keindahan dasar laut.
Pulau Perhentian terdiri dari dua pulau yang dikenali Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil.Jika anda bercadang bercuti ke Pulau Perhentian ini seeloknya layari Internet terlebih dahulu untuk mencari pengusaha-pengusaha chalet untuk penginapan anda di sana. Ini kerana jika anda datang tanpa menempah chalet terlebih dahulu takut ada yang kempunan nanti chalet tak der atau dah penuh. Pulau Perhentian memang amat popular di kalangan pelancong asing.
Dikawasan Jeti Kuala Besut juga banyak menempatkan pejabat-pejabat ejen pelancongan. Anda boleh bertanya dahulu di pejabat-pejabat ini untuk mendapatkan penginapan dan juga bot ke sana.

Sekian.....


Percutian Idaman

Semua insan pasti mempunyai sebuah tempat percutian idaman, samada bersama insan tersayang ataupun bersama keluarga.

Tapi sesetengah insan juga ada yang mempunyai beberapa tempat percutian idaman hatinya.

Dan selagi kita belum sampai dan menjejakkan kaki ke situ kita pasti akan sentiasa memasang angan-angan tersebut.
Dan bagi aku pulak, aku tergolong dikalangan orang yang mempunyai banyak tempat percutian idaman. Antaranya ialah Pulau Sipadan dan Pulau Mabul yang terletak di negeri Sabah di bawah bayu. Kini aku hampir-hampir akan menjejakkan kaki ke situ. Tiket flight pun telah dibeli. tarikh perjalanan pada 3 November sehingga 6 November 2010 ini.
Banyak dah survey dalam internet dan bertanya kawan2 akan bagaimana nak ke sana dan di mana hendak tinggal. Hingga kini muktamadnya masih belum ada. Sebenarnya ini adalah satu percutian kerjalah juga. Matlamat utama ialah ke Kg Kunak iaitu 100 km dari pekan Semporna. Sebuah Kampung yang berkonsepkan Homestay. Disamping itu jugalah aku bersama beberapa rakan lagi akan terus ke Semporna dan seterusnya ke Pulau Mabul dan kalau diizikan akan ke Pulau Sipadan. BUkan apa kata orang sambil menyelam sambil minum air. Mungkin dari lawatan singkat ini pada tahun-tahun depan dapatlah aku merancang satu Program kepada Jurulatih2 Pusat Kokurikulum Pulau Pinang.

Moga perjalanan kali ini akan dimudahkan dan selamat hendaknya.

Mungkin selepas pulang nanti aku akan tulis satu entry yang lengkap dan terperinci mengenai perjalanan ke Pulau Mabul dan Sipadan ini.

Pukul 4 pagi

hai mata...kenapalah kau tak mau tidor.....
dah pukul 4.30 pagi dah ni.....
tu lah sapa suruh melantak tido sampai tak ingat dunia siang tadi.....
kan dah susah nak tido mlm ni....

Tapi takpalah malan ni tak yah tidolah....
esok terus mandi pergi kerja....
Lagipun lagi 2 jam saja lagi...
bukannya lama pun.......

Wednesday, October 20, 2010

Riadah di pagi Ahad

Salam kembali pada semua......
Lama dah tak up kembara terbaru.........

Ahad lepas sempat berkunjung ke Sedim buat kesekian kalinya......
XTVT yang tak dirancang sepenuhnya, hanya keputusan disaat akhir....
Sempat mengajak beberapa kawan isteriku dan kami berBBQ sebagai agenda utama di sana.....

Nikmatilah sedikit sebanyak gambar kami di sana.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails