Friday, May 6, 2016

Penipuan mamat Nigeria dalam pembelian online terutama di mudah.my


Hari ni aku nak berkogsi sikit satu modus operandi untuk penipuan di laman jualan online seperti mudah.my.

Alkisahnya macam ni, aku ada iklan satu jualan barang second hand di laman mudah.my dan kelmarin ada terima satu email dari sorang mamat ni yang katanya dok luar negara dan minta aku pos barang tu ke Terengganu untuk familynya.

"Am not presently in malaysia right now but am in need of the item am buying it for a family hope you can send item within malaysia terengganu payment will be done via bank transfer hope to hear from you soon as possible."


Macam tu la email yang mula2 aku dapat. Mula2 tak syak lagi aku pun deal lah ngan dia dan bagi harga dan dia langsung tak minta tawar dan setuju dgn harga diberikan dan minta detail Bank akaun untuk dia transfer duit. Aku pun bagilah detail akaun dan dalam 2 jam lepas tu dia hantar email lagi tanya dah terima email confirmation tak dari bank dia dan katanya dia dah buat bayaran kpd bank tersebut untuk transfer duit tu ke akaun aku,

Yang peliknya bank tu suruh aku submit bukti aku pos dah barang kat alamat yang diberikan barulah mereka akan release duit tu ke akaun aku. Masa nilah baru aku tersedar akan sindiket penipuan ni. Google sikit kat internet rupanya ramai dah orang yang terkena cuma namanya sahaja sentiasa diubah. Nasib baik aku tak buat apa2 lagi dan cepat tersedar.


 "Payment Status: Pending reload

Its Now Safe For You To Ship Out

Dear Valuable Customer:Khairul Anuar b Hamat@Ahmad,

We are hereby informing you that the Payment Confirmation which you received earlier is now approved and is ready to be released to your bank once you comply with this process. We will like you to know that we are expecting the shipment tracking number from you today. We advise you to go and make the shipment now.

 Go ahead with the Shipment of the item being ordered from you by our client (Mrs Aishat and send us the Shipment Tracking Number for the Shipment Verification.

 Once the shipment has been confirmed the total amount of 300.00myr} will be remitted to your bank, from Smile Bank straight into your Bank Account. We hereby congratulate you for using Our Company for your online transfer We have received a transfer of the total amount 300.00myr which was transfer to you by (Mrs Aishat for an auction items

The process which you will have to follow so that you can get your money are being stated below:
[1]. Go ahead and Ship out the item ordered from you by our client.
[2]. Send the Shipment Tracking Number to our us for the Shipment verification.
[3]. You will have to be patient till when the Shipment Verification Process will be over which will take up to 24 Hours.
[4]. Your account would be credited immediately the Shipment Verification Process is Over.

WARNING:
This warning is from Federal Bureau of Investigation in co-operation with Smile Banking Online Transfer,so we give you the grace of 24- Hrs for you to ship out the item or else you will face the consequences.
Contact Details.

This email you received is sent and authorized by the Smile Bank Plc. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us.
“SB EMAIL DISCLAIMER Any person receiving this email and any attachment(s) contained, shall treat the information as confidential and not misuse, copy, disclose, distribute or retain the information in any way that amounts to a breach of confidentiality. If you are not the intended recipient, please delete all copies of this email from your computer system. As the integrity of this message cannot be guaranteed, neither SB nor any entity in the SB Group shall be responsible for the contents. Any opinion in this email may not necessarily represent the opinion of SB or any entity in the SB Group.”
Smile Bank Plc®
mailto:safetradetransaction@consultant.com?Subject Customer Support
Get answers to questions about our Service.
Sincerely"


satu lagi email...


"Dear:Khairul Anuar b Hamat@Ahmad,

This notification you are receiving is to inform you about the Transfer placed by the buyer of your item Mrs Aishat is a gold user of Smile Bank.We have received the full payment of 300.00MYR for your item: and is about to be Transferred to your Bank Account. The financial details are stated below:

Reversals : This method of payment can not be reversed.
Status : Pending - Bank Manageme g Shipment Info.
View the "NOTE" of this pending transaction below
Payment Details.
Item Price: 300.00MYR
Shipping CostIncluded : (Included)
Bank Charges :
Total Amount:300.00MYR
gold card for non-smile customers
https://sealinfo.verisign.com/images/logo2.gif

Full Name:          Khairul Anuar b Hamat@Ahmad
Account Number:#############(no akaun aku)
Bank Name:         MAY BANK
Bank Address:      Malaysia                                        
Contact Number: ########
Amount: 300.00MYR
Country: Malaysia
** PLEASE NOTE **

Bank Policy
Here's what you'll need for funds transfer: •Your Money Transfer Is On Pending.
•For Money To Be Transfer To Your Bank Account.
•You Have To Proceed With The Shipment Of The Item And Provide Us With The Shipment Tracking Number.
•Once We have This Info From You, We will Make The Full Transfer Of The Money To Your Bank Account

Your Money will NOT reflect in your BANK ACCOUNT until shipment has been verified by our customer care department. This measure is taken due to our new bank policy, in order to protect both payee and receiver interest and to reduce occurrence fraudulent activities happening nowadays on internet.

Therefore you are advice to send the shipment prove to us on this E-mail: smile_transferdept@accountant.com for shipment verification. Once the shipment has been verified by us, you will receive a notification from us stating that your money have been transferred into your Bank Account. Due to the fact that we processes thousands of order daily, We recommend you to contact our customer care department. This ensure speedy verification of shipment as well as prompt dispatch of transfer.
Contact Details."


Jadi hati-hatilah yer pada semua peniaga online, bagi seisapa yang kurang pengalaman pasti akan pos barang tersebut dan menunggu duit untuk masuk akaun tapi tak masuk2, naya saja nanti.
Ini adalah merupakan satu sindiket daripada Nigeria sebenarnya.
Lepas aku dah syaki dan sedar semua ini aku pun hantar email kat dia sekali lagi kata aku dah tahu dia penipu dan juga masukkan satu lagi contoh email sama yang diterima oleh peniaga lain terus dia senyap tak email aku dah.
Berhati-hatilah semua yer....
Sesiapa ada pengalaman yang sama bolehlah berkongsi disini.....
Moga yang halal saja masuk ke perut anak bini kita......

7 comments:

zila@akulovetravel said...

saya pulak ritu jual mesin basuh kt mudah...org Nigeria dtg rumah ambik..dan byr..nasib baik xde apa2 terjadi

kayrol anuar said...

Kalau urusniaga berdepan takpa...dia bayar duit then kita bagilah barang...ni jenis yg tak nampak muka ni yg susah

kayrol anuar said...

Kalau urusniaga berdepan takpa...dia bayar duit then kita bagilah barang...ni jenis yg tak nampak muka ni yg susah

nur syuhada said...

Saya baru kena dgn Aishat ni minggu lepas. Dh post tau barang yg jual tu lepastu dapat emel kata duit 'yg dia dh transfer tu' takleh release amaun sekian sekian. Kena at least RM700 lah katanya. Masa tu barang saya jual RM260. Then katanya Miss Aishat ni dah agree dgn Smile Bank tambah lagi 440 so jadi total pending kat acc saya RM700. Jd saya kena transfer kat dia pulak RM440 baru saya akan dpt RM700 total. Masa tu baru saya sedar huhuhu tapi barang yg saya post kat Kuala Berang tu dapat balik lah alhamdulillah. Tu pon kena deal dgn org pejabat pos

Raihan Fariss said...

Terima kasih banyak bro. Saya pun sama, baru kena dgn 'Mrs Aishat'. Saya dah agak scam, tp saya agak urgent nkkan duit.. nasib baik saya buat research sblum pegi ship.
Terima kasih banyak2 huhuhu.

Shukri Wawa said...

Saya pun kena dgn mrs aishat ni..nasib baik sempat goggle..suruh pos ke sabah..

Nama Saya Uji said...

Hahahaha...sama la..saya pun kena dgn orang yg sama nama aishat...mujur cek d google dlu...last2 dpt tau scammer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails