Thursday, August 9, 2012

Tran Siberia Express

Trans Siberia Express
Pernah dengar tak tentang keretapi Trans Siberian ni, Untuk pengetahuan korang ini adalah satu train yang cukup terkenal di kalangan backpacker seluruh dunia. Kebanyakan pengembara mempunyai satu cita-cita dan angan-angan untuk menaiki train ini.

Train ini mempunyai 3 laluan yang sebenarnya.

-          Trans Siberian - Laluan Moscow – Vladivostok (Trans Siberian yang sebenar)

№ 2
Moscow - Vladivostok
№ 1
Vladivostok - Moscow
Departure Moscow:
23:45
Departure Vladivostok:
15:30
Arrival Vladivostok:
23:17
Arrival Moscow:
17:43
Trip Duration:
5d 23:32
Trip Duration:
6d 02:13
                              - Trans Mongolia - Laluan Moscow – Beijing (memaluio Negara Mongolia)

№ 4
Moscow - Beijing (China)
№ 3
Beijing (China) - Moscow
Departure Moscow:
21:35
Departure Beijing (China):
07:47
Arrival Beijing (China):
14:04
Arrival Moscow:
13:58
Trip Duration:
5d 16:29
Trip Duration:
5d 06:11

- Trans Manchurian  -  Laluan Moscow – Beijing (lebih panjang dari Trans Mongolia.

№ 20
Moscow - Beijing (China)
№ 19
Beijing (China) - Moscow
Departure Moscow:
23:55
Departure Beijing (China):
23:00
Arrival Beijing (China):
05:46
Arrival Moscow:
17:58
Trip Duration:
6d 05:51
Trip Duration:
5d 18:58


Perjalanannya pula memakan masa yang panjang iaitu lebih kurang 6 hari 5 malam. Kosnya pula juga begitu tinggi dan berlainan harga bergantung kepada laluan mana yang kita guna. Untuk panduan boleh klik saja katsini:-.
Terdapat 3 pilihan tempat dalam train ini.

i)                    Kabin 1 st 2 tempat tidur (kabin ini khas untuk mereka yang banyak duit dan tidak mementingkan kos sangat semasa perjalanan mereka).
ii)                  Kabin 2 nd class dengan 4 tempat tidur (kebanyakan pengembara memilih kabin ini)
iii)                Kabin 2 nd class dengan 6 tempat tidur.
Untuk merealisasikan impian menaiki Tran Siberia ini korang terlebih dahulu kene ambik Visa untuk Negara Russia dan Negara China. Negara Mongolia, bagi kita rakyat Malaysia tak perlu pakai Visa.

Bagi Negara Russia, untuk mendapatkan Visa, korang terlebih dahulu perlu mendapatkan “Visa Invitation” dari sapa-sapa kat Russia sana, barulah kedutaan Russi akan proses Visa tersebut. Nampak susah sikitlah kalau kita nak pergi melancong ke sana, mana kita ada kawan kat sana. Cara paling mudah untuk dapat Invitation Visa ini ialah dengan membelinya dengan harga 18 USD dengan salah sebuah syarikat pelancongan di sana. Try klik sini. 
Apa nak buat atas train tu lama-lama berhari-hari pulak tu....

Hehe... sebenarnya inilah yang dimahukan oleh setiap pengembara, walaupun jarak masa yang lama, tapi kepuasan menikmati suasana pemandangan dan keindahan alam sepanjang perjalanan tersebut. Lama pun tak kisah...

4 comments:

Naramas Aman said...

Wah lamanya berumah dalam keretapi...boleh masak tak? Ada dapur ke? he he he

Saya baru ni travel naik train di China, bacalah blog saya kalau nak tahu lebih lanjut.

http://nota-kembara.blogspot.com

kayrol said...

wah bestnya kak, dah punya pengalaman naik keretapi di china, satu hari nanti sy akan pi naik jugak.......

Naramas Aman said...

Pi jangan tak pi :) Banyak ilmu boleh dapat di China ni.

Mohd Rashdan Roszalli said...

banyak info kak......thanks for sharing....salah satu wishlist saya ni.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails