Friday, December 21, 2012

Travelouge Vietnam - Part 3

Part 3 kali ini, aku cerita pulak pasal pengalaman menyusuri Sg Mekong. Juga ambil pakej dari Vinasun Travel. Kos kali ini USD 10 seorang. Syarikat Travel tu pick up kami depan hotel jam 8 pagi. Pakej kali ini mengambil masa sehari suntuk sampai jam 5 petang. Oh ya untuk pakej ni kami kene beli makan tengahari buat bekal, sebab makanan yang disediakan tidak halal. jadi bungkus nasi daging dengan harga VN 50,000.

Perjalanan ke daerah Mytho ambil masa dekat 2 jam setengah. Memang cukup lama dirasakan duduk dalam bas tu. masa ni hanya grup aku sahaja dari malaysia. yang lain-lain tu ada grup dari China, sweden dan yang bakinya tak berapa tau. Sesampai je di daerah Mytho iaitu tempat kami nak mulakan perjalanan menyusuri Sg Mekong.

Kami diarahkan oleh guide kami untuk menaiki sebuah bot panjang yang boleh memuatkan seramai 40 orang. Destinasi pertama ialah ke satu pulau yang mengusahakan penternakan madu lebah. Kat sini kami dihidang dengan madu lebah dan sedikit pertunjukan ular sawa. Boleh tangkap gambar lagi ngan ular tu. Kat sini sapa nak beli madu lebah tu juga pun boleh.

Selesai di perkampungan madu lebah, kami bergewrak pula ke kawasan perusahaan dari produk kelapa. Kat sini boleh tengok macam mana dia orang proses kelapa daripada kulit kelapa sampailah ke sabut dan daun kelapa, semuanya dijadikan barangan berguna.

Kemudian kami bergerak pula ke satu perkampungan untuk makan tengahari dan dapat melihat sedikit sebanyak kehidupan masyarakat yang tinggal disini. Oleh kerana kami bawak bekalan sendiri, maka kami diberi suatu tempat untuk menjamah juadah yang di bawa.

Akhir sesi kami di bawa menaiki sampan yang dikayuh oleh 2 orang pengayuh di depan dan belakang. Setiap sampan akan dinaiki oleh 4 penumpang. Kami dibawa menyusuri sungai kecil yang di kelilingi oleh pokok nipah. Di akhir destinasi makin banyak sampan yang kelihatan dan ruang untuk bergerak semakin sempit. Kemudian kami diminta untuk naik ke darat dan berkumpul di satu pondok dan dijamukan dengan buah-buahan tempatan sambil dinyanyikan dengan lagu-lagu tradisional tempatan. Sesekali terdengar nada nyanyian melayu dan juga lagu Rasa Sayang dalam bahasa Vietnam.


Trip Sg Mekong ni berakhir di sini, kemudian kami bergerak terus ke bot asal kami dan menuju ke jeti kami mula sampai tadi. Bagi aku trip Mekong ni agak menarik jugak dan amat memenatkan. Sebabnya perjalanan pergi dan balik tu yang tak tahannya, Amatlah jauh.

Sedikit Info berkenaan Sg Mekong:-
Sungai Mekong, yang berukuran 4180km panjang, bermula dari Tibet dan melalui Yunnan, wilayah China, Myanmar, Thailand, Laos, Kemboja dan Vietnam. . Luas lembangan ini kira-kira 795,000 km persegi, adalah hampir sama saiz gabungan Perancis dan Jerman. Hulu sungainya beribu-ribu kilometer tinggi iaitu di Penara Tibet. Ia mengalir terus ke enam kawasan geografi berbeza, setiap satu dengan ciri-ciri berbeza dari segi ketinggian, topografi dan litupan tanah. Ia akan mengambil 2 hari dua puluh empat jam yang dimaksudkan 100 km setiap jam untuk mengalir he hilir Sungai Mekong (4800 km).
Pakar-pakar Antropologi menjejaki migrasi masyarakat Melayu Proto, yang merupakan pelaut, lebih kurang 10,000 tahun dahulu apabila mereka belayar menggunakan perahu di sepanjang Sungai Mekong dari Yunnan sehingga Laut China Selatan dan akhirnya mendiami di tempat-tempat berbeza. Menurut sejarah Khmer, tamadun terawal ialah tamadun Khmer Funan di Delta Mekong. Empayar Khmer Angkor ialah yang terakhir sebelum mereka mencari perlindungan di pelbagai tempat. Palembang dan Melaka adalah antara tempat berkenaan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails