Tuesday, December 3, 2013

Trip to Bandung dan Jakarta - Part 1

Alhamdulillah trip ke Bandung dan Jakarta telah pun selesai dan kai telahpun selamat kembali ke Tanah Malaysia tercinta. Trip ni telah berlangsung pada 23 hingga 28 November yang lalu. Seperti biasa sebelum pergi ke sana kenelah dulu survey blog-blog lain yang dah pernah ke sana. Bukan apa survey nak dapatkan idea mana tempat yang menarik dan happening di bandung dan Jakarta. Trip ini memang sengaja dirancang bermula dengan shopping di Bandung kemudian habisan sikit lagi duit di Jakarta. Tapi kalau korang nak pergi ke sana eloklah pergi Jakarta dulu dan kemudian Bandung. Nanti tak adalah jadi macam kami yang memikul banyak barangan sebab terlajak shopping kat Bandung.

Pertama kali mendarat di Lapangan Terbang Bandung dari LCCT. Turun jer dari flight...ummph kecik jer Airport ni. Kaunter imegresen pun cuma ada 2. Tempat ambil beg juga kecik dan tidak membuat pusingan seperti di lain-lain Airport. Maknanya jika tuan beg yang pertama tak ambil beg maka beg akan jatuh ke lantai di langgar beg yang lain.

Dari Airport Bandung kami terus keluar dan membelok ke kiri ke tempat teksi. Sengaja tak ke kaunter teksi dalam terminal Airport tu, takut mahal. Dari Airport ke pusat kota Bandung kos RM 15 jer. Di Bandung kami menginap di Hotel Kenangan dengan kos Rupiah 280,000 bersamaan RM 84.00. Menarikh gak hotel ni...harga sekali dengan sarapan pagi, dimana ada 4 menu disediakan, tinggal kita pilih sahaja. Nak tempah sini, just email sahaja kat pihak pengurusan sini.

Dari Hotel Kenangan, ianya berdekatan dengan pusat membeli belah utama di Bandung iaitu Pasar Baru. Cuma berjalan kaki lebih kurang 10 minit. Kalau nak ke stesyen keretapi Bandung, hanya 5 minit jalan kaki dari hotel.
 

Hari pertama kami di bandung tak banyak yang dapat dilakukan, sebabnya sampai bandung dah pukul 5 petang. Perjalanan dengan flight dari LCCT ke bandung mengambil masa 2 jam 10 minit. Malam tu kami berjalan kaki cari kedai makan, jumpa kedai makan Ampera. makan disini pilih lauk dulu mana yang berkenan, pesan air dan duduk di meja, lauk yang kita pilih itu mereka akan panaskan terlebih dahulu. dalam 5 minit hidangan kita akan sampai dan uniknya nasi di bungkus dalam daun pisang, seperti nasi kukus. Kat Bandung korang kene cuba jus Sirsak,  jus Alpukat, jus Manggo dan ada satu dua jenis lagi. Memang best, terasa kepekatannya.


Lepas makan kami terus menapak ke arah hadapan tanpa arah tujuan, Tanya orang nak cari shopping Complex, jalan punya jalan samapai ke Mall Matahari. Masuk dalam terjumpa kedai buku Gramedia. Memang aku tahu dah kalau ada kedai buku ni, adalah barangan Eiger  brand outdoor yang terkenal di Indonesia. habislah jugak duit aku dalam seratus dua malam tu.

Esoknya perancangan hanya untuk shopping di Pasar Baru, Cihampelas dan Rumah Mode. Untuk cerita seterusnya tunggu dalam part ke dua ok......

Part 2
Part 3
Part 4
Part 5

9 comments:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


tony transport bandung said...

Salam,
Jom pegi bandung 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~199rm, kalau 4 pax~249rm, kalau 2pax~289rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms :
+62 858 6137 8328 (fast response)
Email :
Tonytransportbandung@gmail.com

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Rindukan ole-ole bandung???
Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda
Whatsapp ina 0192633431

bimo mekarwangi tour said...


Assalamualaikum Wr Wb. Tuan / Puan. Abang/ Akak

Minta maaf apabila mengganggu blog anda

kami dari Mekar Wangi Bandoeng Tour Syariah menyediakan pilihan dan harga terbaik untuk keselamatan familly anda semasa bercuti kat Bandung or Jakarta

Sebuah syarikat muslim kat Bandung dan Jakarta yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati. Driver & tour guide profesional kami inshaAlloh akan selalu bawa anda ke semua tempat menarik kat Bandung, Bogor and Jakarta.

special offer at 2015 jomm tempah murah jer *Include: minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta

Rate per Kereta per Day

Suzuki APV / toyota avanza rate nye 400.000rupiah / RM 115 ---6seat

Toyota Innova / Kia Pregio rate nye 550.000rupiah / RM 160 ---8seat

Coaster Isuzu Elf rate nye 650.000rupiah / RM 185 ---12seat

Coaster Isuzu Elf Long rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---17seat

Toyota Hiace commuter rate nye 850.000rupiah / RM 245 ---12seat

*company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture plight and tempahan kereta by whatapps or email

WhatsApp +62 877 1519 6061 (mas Bimo)
email mekarwangibandungtour@gmail.com
facebook page mekarwangi bandoeng tour

king regards,
Bimo
mekar wangi bandung syariah tour

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Ahmad Alifa said...

Salam Satu Malaysia Tuan & Puan

Kami Alifa Bandung Syariah Tour ada sedia perkhidmatan supir / fullboard pakej bercuti ke Bandung & Jakarta.

Ada Beberapa Pakej bercuti, yaitu

Pakej Gold Executive = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)

Pakej Silver Busines = supir,hotel & makan (per pax)

Pakej Bronze economic = supir & hotel (per pax)

Pakej Transport jimat = khidmat supir sahaja (per day)


Rate sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: RM 115


# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
Rate: RM 160


# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: RM 185


# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: RM 245



* Include : minyak, parking fee, tol, driver, toll, driver meal and kereta

* Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.

Sila Tuan dan Puan decide tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. untuk layanan kami janji akan berikan layanan yg tiptop,keranah,ramah & berbudi bahasa. Our service guaranteed if service tak ok tak payah payment at last day tuh. InsyaAlloh sedikit rejeki dari tempahan anda akan disalurkan pada badan amil zakat tempahan karena company kami compang syariah.

Joom Tempah sekarang juga dan dapatkan special rate dari company kami. InsyaAlloh barokah.




facebook & email: ahmadalifabandungtour@gmail.com

LINE and Wechat and whatapps :

+62 852 9446 6131 (Ahmad ALIFA)

Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.

Terima kasih.
Wassalam.wrwb.

primera trans said...

Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice 🏀🏣🏒
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

primera trans said...

Greeting traveler..
Jom...jom...
Cuti cuti Bandung with family
And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night with high quality services ;
▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 3 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice 🏀🏣🏒
▪ Tebu hotel ( riau street )
▪ Fave braga (inside shoping mall)
▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +6285 318 49 0001
Email : primeratrans@gmail.com
Website : www.primeratrans.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET CIPUT BANDUNG (hotel,buffe breakfast and transport). Murahnya sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM390 per person if 2 person
RM325 per person if 3 person
RM280 per person if 4 person
RM245 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails